Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home2/r54658roju/public_html/wp-content/plugins/sensei/includes/class-sensei.php on line 1030
Trucarea licitațiilor, simplificată prin Ordonanță de Urgență – Rojurnal

Guvernul intenționează să adopte o Ordonanță de Urgență pentru a simplifica legislația în domeniul licitațiilor publice. În fapt, modificările propuse, susțin specialiștii în meterie, vor reduce transparența procesului de achiziții publice și vor favoriza firmele de casă ale PSD. În plus, vor fi introduse noi bariere pentru companiile care sunt nemulțumite de rezultatele licitațiilor.

În mod concret, conform modificărilor propuse, Curtea de Conturi nu va mai putea investiga nicio procedură de licitație publică înainte de semnarea contractului, iar avansurile de plată nu vor mai putea fi blocate, indiferent de neregulile din procedura de achiziție publică. De asemenea, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) va trebui să se limiteaze strict la deciziile privind contestațiile depuse de ofertanți care se referă numai la propriile oferte, nu la ofertele altor ofertanți sau la procedura de licitație. În plus, CNSC nu va mai putea participa la evaluarea ofertelor depuse, iar evaluarea va fi efectuată numai de către autoritatea contractantă, în cadrul unei proceduri accelerate, etapele evaluării fiind reduse de la 15 la patru, iar ofertele privind proiectele finanțate prin fondurile de coeziune ale Uniunii Europene vor fi scoase din competența CNSC.

O altă modificre importantă vizează eliminarea posibilității de anulare a contractului dacă, pe parcursul derulării acestuia, apar modificări „neesențiale”, termen nedefint în textul normativ. prin această modificare se va permite autorității contractante să extindă contractele existente, chiar și în cazurile în care adăugirile la scopul proiectului ar necesita, în mod normal, licitații publice separate. În plus, în situațiile de urgență, autoritatea contractantă poate semna contractul înainte de începerea procedurii de licitație publică. ca și în cazul precedent, situațiile de urgență nu sunt definite clar și/sau limitate la cazuri excepționale, de exemplu, calamități, iar această modificare va permite întârzierea licitației până când achiziția devine urgentă, iar apoi se încheie contractul direct.

Prin același OUG, transpareța licitațiilor va fi limitată, nici o notificare de atribuire nu va mai fi făcută publică înainte de semnarea contractului, motiv pentru care nu vor mai putea depune contestații cu privire la greșelile de evaluare a ofertelor înainte de semnarea contractului, ceea ce face ca aceste contestații să fie inutile. De asemenea, un ofertant poate prezenta numai două solicitări de clarificare înainte de termenul limită de depunere a ofertelor, indiferent cât de neclar este răspunsul autorității contractante.

Pentru a limita și mai mult contestațiile, se institituie o cauțiune de 2% din bugetul estimat al licitației, dar nu mai puțin de 6.000 Euro și nu mai mult de 200.000 Euro, care trebuie plătită de ofertantul care depune o contestație cu privire la procedura de licitație.

Sursa foto: ZiaruldeIași.ro
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Se trimit datele

©2021 toate drepturile rezervate RoJurnal

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?

Sari la bara de unelte