Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat miercuri, la sediul CSM, că modificarea codurilor penale dezincriminează abuzul în serviciu și că există aparența că legile se „fac după moravurile sau năravurile inculpaților”, nu după standardele în vigoare.
„Este o zi importantă în care trebuie să ne gândim bine ce facem, pentru a nu regreta mai târziu. În ultimele două zile, Ministerul Public a realizat un studiu de impact, pentru a vedea ce s-ar întâmpla dacă acest text de lege ar intra în vigoare. Rezultatele sunt surprinzătoare. În ultimii patru ani, au fost trimiși în judecată 2.099 de inculpați, funcționari publici, aleși locali, județeni la nivel central, pentru comiterea unor fapte de abuz în serviciu. Am căutat printre acești inculpați, să vedem dacă vreunul dintre ei a comis faptele pentru sine sau pentru rude. Nu am găsit niciun caz. Ceea ce înseamnă că profesionalizarea acestui gen de activitate infracțională a ajuns la un nivel, la un mod de operare mai sofistifcat. Presupune mereu folosirea unor terți, paravan, oameni de paie, care primesc foloasele respective și dispar”, a declarat Augustin Lazăr, la sediul CSM.
Procurorul general a mai spus că, până în prezent, nu a mai întâlnit o asemenea grabă în adoptarea unor legi.
„Evident că niciodată nu a fost o asemenea grabă în discutarea, în analizarea unui text de lege, dar niciodată nu a fost vreo tentativă de a dezincrimina o faptă gravă, așa cum este abuzul în serviciu. Adoptăm cadrul legal al lumii civilizate, iar funcționarii publicic și aleșii se vor orienta după acest cadru legal. În mod surprinzător, aparența acum este aceea că legile s-ar face după moravurile sau năravurile inculpaților și nu după standardele pe care trebuie să le adoptăm. (…)
Potrivit acestui proiect de articol, infracțiunea de abuz în serviciu ar fi dezincriminată, ceea ce ar rămâne în Codul Penal, este doar o formă de text care ar indica faptul că nu s-a abrogat abuzul în serviciu total, însă în practică, dacă în ultimii patru ani nu am întâlnit niciun caz care să privească tipologia reținută în text, înseamnă că textul este formal. Ar rezulta că cei 2.099 de inculpați ar fi achitați, iar prejudiciul de 4 miliarde lei nu ar mai fi recuperat”, a mai spus procurorul general.
Sursa foto: national.ro
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Se trimit datele

©2022 toate drepturile rezervate RoJurnal

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?

Sari la bara de unelte