Modificarea Codului penal, așa cum au propus reprezentanții PSD, ALDE și UDMR, va bloca accesul ziariștilor la informațiile despre dosarele penale ale politicienilor, acceptând că acestea vor mai exista. În plus, ziariștii riscă să facă închisoare dacă vor face dezvăluiri cu privire la hoțiile politicienilor.

Astfel, în proiectul de modificare a Codului penal a fost extinsă interdicția de a difuza informații din dosare: „Dezvăluirea, fără drept, de informații dintr-o cauză penală, atunci când această interdicție este impusă de legea de procedură penală, se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă”. În forma încă în vigoare a Codului penal, infracțiune era doar dacă dezvăluirea era făcută „de către un martor, expert sau interpret”. „Dacă fapta este săvârșită de un magistrat sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa se majorează cu jumătate”. Adică, închisoare de până la 1 an și jumătate.

Prevederile de mai sus se completează cu o altă modificare operată la Codul de procedură penală prin care se arată că: „În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice, precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice referitoare la faptele și persoanele care fac obiectul acestor proceduri”.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Se trimit datele

©2022 toate drepturile rezervate RoJurnal

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?

Sari la bara de unelte