Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home2/r54658roju/public_html/wp-content/plugins/sensei/includes/class-sensei.php on line 1030
Parlamentarii PSD-ALDE vor să nu mai vor să fie „forțați” să dea declarații – Rojurnal

Conducerile PSD și ALDE vor să stabilească noi reguli pentru accesul presei și invitaților în Palatul Parlamentului. Reacția parlamentarilor puterii vine după ce miercuri un grup de nouă persoane a protestat în Camera Deputaților față de modificările pe acre puterea vrea să le aducă Codurilor penale.

„Ceea ce s-a întâmplat ieri în Parlament ne demonstrează că se încearcă de către USR și poate PNL, într-o măsură variabilă sau mai mică,  să se transofrme Parlamentul într-un soi de Piața Matache. Cred că unul dintre membri Parlamentului a venit și v-a aunțat că se încearcă transformarea în unitate militară. Ei bine, vreau să vă spun că elementul de referință pe care unul dintre colegii noștri, domnul deputat Ciolacu, l-a propus pentru a se avea în vedere elaborarea propunerilor de modificare a regulamentului și a regulilor pe care le aplicăm în Parlament este ceea ce se întâmplă la Parlamentul European. Nici mai mult, nici mai puțin. Dacă la Parlamentul European nu sunt reguli civilizate, nu există posibilitate de manifestare democratică pentru parlamentari, atunci nu știu ce să mai zic. Noi intenționăm decât să reveim la normalitate și să nu lăsăm în Parlament să degenereze în violențe fizice, în agresiuni, așa cum ni s-a întâmplat mie ieri din partea celor de la USR, a manifestanților care au fost aduși și chiar și a celor care probabil unii dintre ei sunt astăzi cu camerele de luat vederi aici,” a declarat Tăriceanu, la finalul ședinței Birourilor permanent reunite.

„Pe baza propunerilor pe care le vom primi, așa cum v-am spus, și în baza bunelor practici de la Parlamentul European sau alte Parlamente democratice, le vom stabili și în Parlamentul României. Parlamentul nu trebuie confundat, nu se fac manifestații publice nici pașnice, nici nepașnice. Ieri am văzut că practica instaurată încet-încet de un an și jumătate de USR se extinde. Am avut parte de tot felul de noutăți de tip PRM. Vă aduceți aminte, după plecarea PRM-ului în Parlament se instalase o atmosferă cât de cât civilizată. Acum, locul PRM a fost luat de paridul USR. (Eu și) Colegii mei nu suntem de acord cu asemenea gest de manifestări. Întrebat dacă se vor aplica reguli noi și pentru jurnaliști, Tăriceanu a răspuns: „În final o să trebuiască să existe și anumite reguli în ceea ce vă privește, nu cred că trebuie să vină toți cameramanii cu camerele peste noi, să ne îmbrânească, să ne forțeze să dăm declarații.”

În replică, reprezentanții opoziției susțin că puterea PSD-ALDE a trecut la intimidarea presei. „Este clar că puterea actuală a trecut la forţă şi intimidare, au început cu îngrădirea dezbaterilor parlamentare, cu lipsa de transparenţă în adoptarea unor proiecte importante şi au ajuns la ridicarea oamenilor liberi care protestează în stradă şi, cel mai probabil, îngrădirea prezenţei jurnaliştilor. Toate acestea sunt generate de o teamă de a mai fi în apropierea oamenilor care gândesc altfel decât ei. Astăzi, am asistat la o dezbatere care nu are nicio legătură cu realitatea, aş spune chiar o dezbatere paralelă cu realitatea actuală. Pentru că nemulţumirea în societate creşte tot mai mult şi pentru că oamenii caută forme diferite de a-şi spune punctul de vedere şi de a-şi face vocea auzită este foarte posibil să ajungem la transformarea Parlamentului într-o fortăreaţă, unde dumneavoastră, reprezentanţii presei, să fiţi ţinuţi undeva departe de prezenţa nobilă a reprezentanţilor puterii, iar oamenii să aibă acces în Parlament doar cu avizul şi cu pixul celor care în momentul de faţă conduc majoritatea PSD-ALDE. Este înfiorător”, a spus Raluca Turcan, la finalul şedinţei Birourilor permanente reunite.

La rândul său, deputatul PMP Eugen Tomac, a declarat: „Eu sunt de acord că nu putem tolera lucruri care sunt dincolo de civilizaţie şi asta ţine de structurile care au menirea să menţină ordinea în această instituţie, însă modul cum s-a pus problema în Biroul permanent reunit mă revoltă pentru că noi avem obligaţia să păstrăm această instituţie deschisă pentru toţi cetăţenii. Dl. Tăriceanu propune ca Parlamentul, Birourile reunite, să mandateze Secretariatul general să ia măsuri extrem de severe în ceea ce priveşte accesul în instituţie, cine invită cetăţenii, de ce-i invită, ori o asemenea abordare nu poate decât să ne revolte, pentru că avem nevoie de o instituţie liberă, este Parlamentul României şi nu aş vrea ca dintr-un exces de zel să se transforme Parlamentul într-o unitate militară”.

 

Sursa foto:360news.ro

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Se trimit datele

©2021 toate drepturile rezervate RoJurnal

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?

Sari la bara de unelte