Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home2/r54658roju/public_html/wp-content/plugins/sensei/includes/class-sensei.php on line 1030
Lovitură la CSM: şefa Secţiei Penale a Înaltei Curţi, respinsă. Completul Elenei Udrea şi Alinei Bica, afectat – Rojurnal

În timp ce prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans era la Bucureşti pentru a discuta situația din Justiţie, Secţia pentru judecători a CSM a luat o decizie cel puţin interesantă, cu efecte asupra dosarelor penale cu miniştri şi parlamentari de pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. A respins candidatura judecătoarei Mirela Sorina Popescu la şefia Secţiei Penale a ICCJ pentru un nou mandat de 3 ani. Judecătoarea Popescu a condus această secţie în ultimii 3 ani. Mandatul ei a expirat pe 24 ianuarie când CSM a amânat să ia în discuţie candidatura ei pentru un nou mandat de 3 ani şi să ceară reinvestirea de către preşedintele României. În schimb, CSM a lăsat-o tot pe judecătoarea Popescu să conducă interimar Secţia Penală a ICCJ.

“Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât respingerea candidaturii pentru funcţia de preşedinte al Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a doamnei judecător Popescu Mirela Sorina. (Admitere 4, respingere 5, 1 abţinere)”, se arată în ordinea de zi soluţionată a CSM.

De ce e important şeful Secţiei Penale a ICCJ

Surse din cadrul CSM au explicat pentru România Curată că preşedintele Secţiei Penale a ICCJ este extrem de important întrucât organizează completurile de judecată şi planificările de şedinţă. În plus, conduce Completurile de dezlegare a chestiunilor de drept şi, cel mai important, conduce unul dintre cele două Completuri de 5 judecători ale ICCJ, care dau sentinţele definitive la miniştri şi parlamentari. După cum ştiţi, demnitarii sunt judecaţi de Secţia penală a ICCJ.

Judecătoarea Mirela Popescu conduce Completul de 5 judecători la Elenei Udrea
 şi Alina Bica

Completul de 5 judecători al ICCJ care judecă apelul în dosarul gala Bute şi va da verdictul final este format din următorii judecători: Mirela Sorina Popescu – preşedinte, Ionuţ Matei – judecător, Constantin Epure – judecător, Simona Cîrnaru – judecător, Simona Encean – judecător.

Potrivit aceloraşi surse, C5 condus de judecătoarea Popescu judecă şi cele două procese de corupţie în care a fost condamnată fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, prietena de shopping la Paris a Elenei Udrea. La fond, Bica a primit 4 ani cu executare în dosarul cu Adriean Videanu şi 3 ani şi jumătate în dosarul cu fostul şef al Fiscului, Şerban Pop. Elena Udrea a primit 6 ani cu executare. Acum, ambele sunt plecate în Costa Rica. Alina Bica susţine că face avocatura acolo, iar Elena Udrea că este însărcinată cu gemeni. Odată ajunsă în Costa Rica, Udrea a declarat la Antena 3 că medicii i-au recomandat să evite călătorile cu avionul din pricina sarcinei.

În acest moment, ca şef interimar al Secţiei Penale a ICCJ, judecătoarea Mirela Popescu conduce încă C5, însă va fi schimbată în momentul în care va fi numit un alt şef plin.

Noile legi ale Justiţiei: şeful Secţiei Penale a ICCJ e numit de Secţia pentru judecători a CSM, nu de către preşedintele României

Mişcarea Secţiei pentru judecători a CSM vine în contextul în care modificările la cea mai importantă lege a Justiţiei – Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor – au trecut de controlul de constituţionalitate a CCR. Instanţa de contencios constituţional nu a găsit nicio problemă în faptul că preşednitele României a fost scos din procedura de numire a şefilor ICCJ. Dacă legea intra în vigoare, numirea şefului Secţiei Penale a ICCJ va fi făcută de Secţia pentru judecători a CSM.

Sursa: romaniacurata.ro

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Se trimit datele

©2021 toate drepturile rezervate RoJurnal

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?

Sari la bara de unelte