Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home2/r54658roju/public_html/wp-content/plugins/sensei/includes/class-sensei.php on line 1030
În căutarea timpului pierdut – Rojurnal

Mai puțin de doi ani i-au trebuit lui Liviu Dragnea pentru a transforma radical România, pentru a fi la doar un pas de a se încorona Rege, noul pol de putere totală, noul stăpân absolut al țării. Ultimul pas, acapararea serviciilor secrete se va realiza, probabil, în curând, modificarea Legii presupunând trecerea acestora în subordinea Executivului și eliminarea Președintelui României din schema de numire a șefilor  SRI și SIE. Nimeni, nici Ion Iliescu, nici Adrian Năstase, nici Traian Băsescu, nu a acumulat atât de multă putere, nu a avut la dispoziție absolut toate instituțiile statului. Dacă acest plan se va realiza, România va înceta, în fapt, să fie un stat democratic.

Ca și în multe alte situații, ne-am bazat că alți vor rezolva problemele noastre. Din păcate, cei care în trecut ne-au salvat sunt acum ocupați cu alte probleme. Uniunea Europeană este în haos, incapabilă să rezolve problemele din Ungaria și Polonia, confruntată cu o imensă problemă în Italia, cu un război de culise dus de statele mici împotriva binomului Franco-German, cu un război comercial complicat cu SUA, cu politica agresiv-parșivă a Rusiei, cu ieșirea UK din UE, cu multe alte teme complicate. Problema României e neimportantă, iar politica probabilă de separare a unui nucleu dur al UE de restul statelor membre ne aruncă și mai la periferie. Statele Unite, principala piedică în calea celor care au mai încercat să modifice în folos propriu Legea, are o politică confuză din care nimeni nu mai înțelege cine sunt prietenii și cine sunt dușmanii, iar mesajele directe și tranșante de susținere a statului de drept lipsesc.

În lipsa sprijinului extern, asaltului PSD au trebuit să-i țină piept instituțiile statului, dar, din păcate, acestea au picat lamentabil testul. Curtea Constituțională, politizată și controlată de PSD, s-a transformat în principalul instrument de atacare a statului. CSM, garantul independenței justiției, a rămas tăcut, complice chiar, dat fiind că este, la rândul său, controlat de oamenii apropiați PSD. Magistrații, judecători și procurori, au uitat să aibă demnitate și s-au mulțumit să tacă satisfăcuți de salariile imense primite și de beneficiile pe care le primesc. Peste tot, în toate instituțiile, spiritul mioritic al resemnării sau dorința de se pune la dispoziția puterii au anihilat orice încercare de rezistență. Partidele de opoziție, la fel de corupte ca și PSD,  au fost fericite că s-au găsit alții să facă ceea ce-și doreau și ei, măcelărirea legilor fiind un beneficiu comun al politicienilor, indiferent de partid.

În fruntea tuturor, un președinte rupt de realitate a privit impasibil cum rămâne fără prerogative, cum este umilit și transformat în simplu decor cu care nimeni nu mai este interesat să discute. Forța unui președinte, cel puțin în sistemul pe care l-am avut până de curând, stă în capacitatea sa de a controla lucrurile, de a fi singurul interlocutor al partenerilor externi, omul care garantează angajamentele asumate și are și forța să le aplice. În momentul în care forța lipsește, nimic numai există, iar cum politica e cinică și pragmatică locul președintelui de interlocutor va fi luat de cel care deține puterea reală, Liviu Dragnea. Din această poziție, Dragnea va negocia orice, va tranzacționa orice, dar, în primul rând, își va cimenta puterea. Șansele de a fi împiedicat să devină Rege au fost ratate și chiar dacă, să presupunem, ar pleca de la putere, sistemul pe care el l-a creat va fi păstrat. Refacerea echilibrelor constituționale distruse de puterea PSD-ALDE este aproape imposibilă în lipsa unei modificări a Constituției care să rearanjeze echilibrul puterilor. Dacă legile justiției și Codurile penale vor fi modificate, nimeni nu le va remodifica pentru a reda puterea procurorilor de a sancționa politicieni.

Că nu place sau nu, România nu va mai fi la fel, iar singurele șanse pe care le avem este să ne adaptăm sau să plecăm.

 

 

 

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Se trimit datele

©2021 toate drepturile rezervate RoJurnal

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?

Sari la bara de unelte