În urmă cu aproape 20 de ani, prin fum, gaze lacrimogene și jandarmi luați prizonieri de mineri,  Cristian Tudor Popescu lansa, dacă memoria nu îmi joacă feste, o idee devenită celebră: “disoluția autorității statului”. La momentul respectiv, ziaristul se referea la un moment teribil al istoriei recente, mineriada din 1999, condusă de Miron Cosma, urmată de jenanta “pace de la Cozia”. Atunci, România nu era nici membru UE, nici NATO, nu avea un traseu strategic predictibil, iar instituțiile statului erau încă în procesul de adaptare la noile realități, măcinate de criza economică, conduse, în mare parte, de oameni din epoca comunistă.

Încet, cu eforturi uriașe, cu sume imense de bani cheltuite, cu sacrificii, dar, mai ales, împinși de la spate de partenerii euro-atlantici, statul român s-a transformat într-un stat aproape european, cu instituții cât de cât funcționale, cu legi cât de cât actuale.

Această transformare, dorită și visată de generații de oameni “normali” a avut însă un efect devastator asupra unei categorii speciale de cetățeni români: politicienii-afaceriști. Regulile europene pe care instituțiile statului trebuie să le aplice nu pot coexista cu această categorie de oameni pentru că ei pot exista și prospera doar într-un mediu lipsit de reguli, într-un mediu în care folosesc instituțiile și banii publici doar pentru prosperitatea personală fără ca cineva să îi deranjeze. Aproape 20 de ani, România a fost Raiul pe pământ pentru acești oameni care, după cum vedem astăzi, au ajuns să acumuleze averi imense, să preia, la propriu, bucăți din țară. Pentru o scurtă perioadă, cei mai mulți oameni cinstiți chiar au trăit cu iluzia că se poate schimba ceva, că putem avea speranța că România nu va mai fi doar Raiul infractorilor ci și țara în care, pe merit, prin muncă, poți să realizezi ceva.

Hai să privim realist România de astăzi, iar cel mai simplu și la îndemână exemplu este cel al traficului, cel puțin în București. Mașini oprite oriunde, pe trotuar, în intersecții, pe treceri de pietoni. Culoarea semafoarelor a devenit doar orientativă, roșul e doar pentru fraieri, agresivitatea ține loc de reguli. În tot acest timp, poliția stă nepăsătoare, iar un simplu cetățean moare cu dreptatea în brațe pentru că nimeni nu îi sare în ajutor. Duceți mai departe acest exemplu la tot ceea ce vă înconjoară și veți constata că statul pur și simplu se evaporă din viața noastră.

Uitați-vă în jurul vostru și veți vedea că nimic nu este întâmplător. Parcarea neregulamentară nu este sancționată pentru că oamenii ar cere parcări dacă s-ar da amenzi. Evaziunea nu este sancționată pentru că fără bani negrii nu poți da spagă. Infrastructura este la pământ pentru că marile proiecte sunt cuprinse pe fonduri europene, iar acolo spăgile sunt mai greu de mascat. În plus, e mai important să mituim alegătorii cu salarii și pensii, nu să construim un viitor. Învățământul este abandonat pentru că oamenii educați sunt mai greu de manipulat și au pretenții prea mari, iar exemplele pot continua la nesfârșit. Vă simțiți deja angoasați, scârbiți, vă vine să vă luați lumea în cap și să plecați în orice altă țară? Dacă nu, sunteți o minoritate! Cei care au rămas și nu mai suportă ceea ce văd, se închid în bula lor și refuză să se mai implice. Restul…se vând pentru un mic și o bere la fiecare patru ani și decid soarta unei țări fără să înțeleagă nimic din ceea ce se întâmplă în jurul lor.

Lipsa autorității statului, a implicării lui, nu este o întâmplare. Este o politică foarte bine pusă la punct de cei care doar așa își pot conserva averile și își pot duce mai departe traiul dincolo de limita legii. Probabil, cu largul concurs al unora mult mai inteligenți ca ei, vorbitori de limbă slavă, care au interese strategice ca România să fie doar o palmă de pământ pe care să o aibă la graniță.

Fiți un pic atenți la știrile care circulă la intervale regulate. Veți vedea un construct foarte subtil menit să demobilizeze, să creeze senzația de sfârșit de lume. Veți vedea cum suntem împinși să fim indivizi, nu societate, cum suntem manipulați să ne închidem în case și să-i dăm naiba pe toți, cum orice încercare de coagulare a mai multor indivizi este imediat atacată și decredibilizată, cum cei 600 de mii de oameni care au ieșit în stradă să apere Legea au devenit…TFL-iști. Toate aceste mesaje sunt dublate de un iz naționalist din ce în ce mai pronunțat, anti european, anti american pentru a da impresia că există vinovați care nu pot fi trași la răspundere, dar pe care îi putem înjura.

De ce toate astea? Pentru ca unii să poată fura în liniște. Asta la prima vedere pentru că, așa cum spuneam, în spate, probabil, sunt unii mult mai deștepți pentru care distrugerea tuturor instituțiilor de forță ale statului român este o necesitate strategică. Dacă această problemă este rezolvată, să cumperi politicieni,  să influențezi decizii strategice, să blochezi proiecte cu implicații geo-politice, să sabotezi orice strategie de dezvoltare sau să arunci o economie în haos este cât se poate de simplu. Și uite așa, cu cheltuieli reduse, fără să tragi un foc de armă, dar, mai ales,  fără să te expui, ai eliminat de la frontieră un potențial pericol, ai destabilizat încă un pic Uniunea Europeană și, mai ales, ai eliminat cel mai important aliat al SUA din regiune. Victorie totală!

Dacă vi se pare o exagerare, priviți mai atenți în jur!

 

Sursa foto: mediafax.ro
9 Comentarii
 1. alex chirila 4 ani în urmă

  Bravo. Foarte bine scris. Intr-adevar, si eu am trait cu „speranța că România nu va mai fi doar Raiul infractorilor”. Din pacate insa ramanem cu „disolutia autoritatii”.

  • Eleonora Dumitrascu 4 ani în urmă

   Intr-adevar, majoritatea am avut speranta ca se va schimba ceva in bine. S-a dus dracului si speranta…s-a dus tot…

 2. ion parvulescu 4 ani în urmă

  „Ţară de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei. Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi în moralişti, miniştrii care s-au vândut o viaţă întreagă, deputaţii contrabandişti… Nu ne prăbuşim nici de numărul duşmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoşătoare de meningită morală.” – Octavian Goga, 1916.

 3. Leo Messi 4 ani în urmă

  „Evaziunea nu este sancționată pentru că fără bani negrii nu poți da spagă.” – se pare ca vom reveni la perioada de glorie a politicienilor-afaceristi. Livache a anuntat, miercurea trecuta, ca in scurt timp legea privind evaziunea fiscala va fi schimbata, pentru ca cea de acum este proasta??!!! Cica, in prezent, orice om de afaceri poate fi acuzat de evaziune fiscala si din aceasta cauza multi dintre ei vor sa plece din Romania de frica. Aoleooo, fug afaceristi din tara…
  Slugi penale.

 4. George Amariei 4 ani în urmă

  O manipulare marca KREMLIN. Riscam sa devenim, la fel ca si Polonia, o tara dependenta, condusa de „Pionii lui Putin”. RESPECT ROJURNAL

 5. constantin runcanu 4 ani în urmă

  Este un intreg sistem ticalosit, bne elaborat, prin care populatia din anumite zone ale Romaniei este tinuta deliberat la un nivel de subdezvoltare. De ce? Tocmai pentru a putea fi cumparata ieftin: cativa mici si o bere. Atunci cand esti muritor de foame ce valoare mai are un viitor incert? Valoare are concretul, prezentul imediat. Este regretabil faptul ca multi dintre cetatenii tarii au ajuns sa considere ca micul si berea sunt mai valoroase decat viitorul unei tari.
  Dar, aici am fost adusi. S-a dorit ca anumite regiuni ale tarii sa fie aduse la … nimic. Nu exista infrastructura feroviara, rutiera, nu exista investitii. Si va fi foarte greu ca ele sa apara. Nimeni nu arunca cu bani acolo unde nu mai poate scoate profit. Si gvernantii au grij asa descurajeze orice tendinta de dezvoltare. Asa este! Am fost cuceriti fara a se trage un singur glont!

 6. decat eu 4 ani în urmă

  trist dar adevarat. problema e ca noi cu totii vedem ce ni se intampla, dar asteptam sa vina cineva si sa ia masuri.
  in rest, plangem ca babele pe marginea drumului

 7. Dragos ALEXANDRESCU 4 ani în urmă

  Cred ca statul paralel condus de cei doi mari paraleli, Dragnea si Tariceanu, a reusit sa demonetizeze orice institutie care ar mai fi putut schimba ceva in aceasta tara. Astia cu siguranta au fost cumparati de mult de rusi. SI nu cred ca au costat prea mult. Nu au pic de onoare, de responsabilitate sau de simt civic. Conteaza doar EI. Ar fi in stare sa vanda tara asta pana la ultimul centimetru doar ca sa scape cu banii furati pana acum. Va doresc drum bun in Costa Rica!

 8. radu mazare 4 ani în urmă

  Asa a inteles PSD sa aduca prosperitate pentru romani. Sa ne minta ca pe un popor de prosti ca ne maresc salariile si de fapt sa le scada iar in realitate ei sa fie interesati doar sa vanda tara. Poate e un moment de rescruce pentru Romania. Poate aveam nevoie de cineva care sa ne impinga pana la limita suportabilitatii pentru a intelege ca de fapt democratia nu este un bun pe care-l primesti mostenire, ci ceva pentru care trebuie sa lupti in fiecare zi. Libertatea, drepturile nu se pierd spontan ci pas cu pas. Ne aflam deja pe drumul dictaturii pesedisto-moscovite.
  E vremea sa ii oprim!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Se trimit datele

©2022 toate drepturile rezervate RoJurnal

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?

Sari la bara de unelte