Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home2/r54658roju/public_html/wp-content/plugins/sensei/includes/class-sensei.php on line 1030
Cu mâna CCR, România devine Republica Dragnea – Rojurnal

La 15 ani de la ultima modificare a Constituției, Curtea Constituțională e la un pas de a definitiva, fără nicio consultare publică, schimbarea organizării statului și concentrarea puterii efective în mâna unui singur om.

Decizia prin care președintelui îi este impusă revocarea procurorului șef al DNA este doar încă un pas spre realizarea acestui plan, un pas important pentru că afectează două paliere esențiale ale organizării statului: rolul constituțional al Președintelui României și organizarea justiției.

În mod concret, până la această decizie, România era, încă, o republică semi-prezidențială în care puterea executivă în anumite domenii cheie era împărțită între Președinte și Guvern. Justiția, un domeniu sensibil, o putere separată în stat, nu era administrată de un singur actor constituțional. Președintele era cel care avea decizia finală în numirea și/sau revocarea șefilor Parchetelor, dar propunerea era a ministrului Justiției. Împărțirea competențelor constituționale ține de acel echilibru care trebuie să existe în orice stat democratic între actorii constituționali. Președintele este politicianul care are cel mai mare număr de voturi în spatele funcției, dar Guvernul este voința Parlamentului, singura instituție reprezentativă a aceluiași popor votant.

Decizia CCR răstoarnă acest echilibru. Începând de la publicarea în Monitorul Oficial, România este aproape o republică parlamentară. Anterior, CCR a decis că Președintele României nu mai are nicio implicare în numirea președintelui Înaltei Curți și că nu mai are nicio implicare în referendumul pentru modificarea Constituției. Astfel, alte două atribuții majore ale funcției au dispărut, iar cele care i-au mai rămas sunt într-un pericol real.

Pentru ca Președintele României să fie lăsat efectiv fără atribuții reale mai sunt necesari doar câțiva pași și nu mă îndoiesc că ei vor fi făcuți cu rapiditate. Primul pas, schimbarea legilor de organizare și funcționare a serviciilor de informații, a fost deja anunțat de PSD. Prin aceste modificări, aproape sigur, Președintele României va pierde și competența de numire a șefilor SRI și SIE. Pasul doi, eliminarea oricărei competențe în  domeniul politicii externe, se va face, probabil, tot cu sprijinul CCR. Singura atribuție de forță rămasă președintelui, numirea premierului, nu mai este o problemă după cum s-a văzut la numirea Vasilicăi Dăncilă, majoritatea parlamentară putând impune orice persoană în baza șantajului cu suspendarea.

În același timp, decizia CCR înseamnă și trecerea efectivă a procurorilor în subordinea ministrului Justiției, transformarea lor din magistrați în agenți ai Executivului. Este o schimbare fundamentală a sistemului de justiție, o modificare care va avea consecințe pe termen lung și va duce și la schimbarea raporturilor de forță din statul român. Cât timp puterea era partajată, nicio tabără nu avea un avantaj major, dar concentrarea întregii puteri în mâna Executivului, deci a Parlamentului care controlează Guvernul, va avea implicații majore.

Astfel, în doar câteva luni, România a fost transformată, de facto, într-o Republică Parlamentară. Dacă ar fi existat un referendum, dacă această decizie ar fi fost luată în cunoștință de cauză, nu era nicio problemă. Dar așa, pe furiș, cu mâna CCR, beneficiind de inacțiunea Președintelui Iohannis, de inexistența și chiar complicitatea PNL, Liviu Dragnea devine, în realitate, șeful statului. El numește premierul, el numește șefii DNA, DIICOT, Procurorul General, el va numi șefii SRI și SIE, el coordonează ministerele, el ia deciziile, el mută ambasadele, el, el, el… De la revoluție au trecut doar 28 de ani!

Sursa foto: românialiberă.ro

 

 

 

 

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Se trimit datele

©2021 toate drepturile rezervate RoJurnal

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?

Sari la bara de unelte