Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home2/r54658roju/public_html/wp-content/plugins/sensei/includes/class-sensei.php on line 1030
Consultări rapide între Președintele Iohannis și Vasilica Dăcilă pe tema mutării ambsadei României în Israel – Rojurnal

Premierul Vasilica Viorica Dăncilă, ministrul Afecerilor Externe, Teodor Meleșcau, și vicepremierul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall,  au avut, marți dimineață, o întâlnire cu Președintele Klaus Iohannis pentru clarificarea unor aspecte care țin de politica externă a țării, inclusiv cele legate de problematica relocării ambasadei române din Israel.

Inițial, Președintele îl chemase marți la Cotroceni doar pe ministrul de externe, după ce Ministerul de Externe a blocat, alături de Ungaria și Cehia, un proiect de declarație comună a U.E. de condamnare a mutării ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Premierul Vasilica Dăcilă a declarat, luni, că îi va permite ministrului de Externe să participe la consultări doar dacă va fi anunțată de președinte. ”Într-un guvern, ca să chemi un ministru, trebuie să vorbeşti cu primul ministru, aceasta este regula şi această regulă trebuie respectată de toată lumea, cum şi eu respect toate regulile care ţin de preşedinte. Este opinia dumnealui dacă vrea să meargă ministrul acolo, trebuie să sune. Preşedintele trebuie să sune dacă vrea să meargă un ministru la Cotroceni, suntem totuşi un guvern, există anumite reguli care trebuiesc respectate de toată lumea”, a spus luni Dăncilă.

În aceste condiții, Președintele Iohannis a anunțat că o invită pe premierul Viorica Dăncilă la Palatul Cotroceni la consultări, precizând că aceasta poate să vină însoțită și de membri ai guvernului.

Consultările au început la ora 11.00 și au durat aproximativ o oră.

În cadrul unui comunicat de presă, Administrația Prezidențială a comunicat că în cadrul întâlnirii „Presedintele Klaus Iohannis a subliniat că este obligatoriu ca politica externă a României să se facă numai în interesul României și că este necesar ca tensiunile interne pe teme de politică externă să înceteze imediat, pentru ca țara noastră să rămână un actor credibil în relația cu Statele Unite ale Americii, la nivelul Uniunii Europene și al NATO, precum și în cadrul celorlalte parteneriate strategice în care țara noastră este angajată”.

„Președintele României a atras atenția că politica externă a țării noastre trebuie caracterizată de constanță și predictibilitate, având câteva linii roșii de la care decidenții politici nu s-au abătut niciodată, indiferent de culoarea lor politică. Schimbarea poziției echilibrate și echidistante pe care România a avut-o până acum nu ar face decât să producă îngrijorare și neliniște. În acest sens, Presedintele Klaus Iohannis a solicitat cooperare instituțională loială și corectă, în conformitate cu cadrul legal și constituțional în vigoare, subliniind că aceasta este conduita care trebuie să ghideze toate acțiunile Guvernului, în interesul național. Prim-ministrul Viorica Dăncila și membrii Guvernului prezenți la consultarile de astăzi au exprimat, la rândul lor, opinia că este nevoie de o abordare instituțională loiala în ceea ce privește politica externă a României. Președintele României a evidențiat, totodată, că deciziile majore de politică externă ale țării noastre, cu efecte strategice, inclusiv asupra siguranței naționale și a cetățenilor români trebuie luate întotdeauna cu responsabilitate și discernământ.”, se arată în comunicatul de presă.

 

Sursa foto: realitatea.net
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Se trimit datele

©2021 toate drepturile rezervate RoJurnal

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?

Sari la bara de unelte